poniedziałek, 10 października 2016

Ośmiornica duszona z pomidorami

Ostatnio naszła mnie ochota na owoce morza, ale wszystko prócz dużej ośmiornicy próbowałam, więc wybór był oczywisty. Niżej podrzucę Wam ciekawy przepis właśnie na ośmiornice.

Będzie nam potrzebne:
- duża mrożona ośmiornica (ok.1kg)
- suszone pomidory
- małe pomidorki mogą być koktajlowe albo paprykowe
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- 5 liści laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki czerwonego wina (może być wytrawne/pół wytrawne
- oliwa z oliwek
- świeży ogórek
- rukola
- 2 rzodkiewki

Ośmiornicę dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, łyżkę soli, połowę cebuli, liście laurowe. Gotować około 50min, trzeba pilnować pod koniec żeby mięso się nie rozgotowało.

Podczas, gdy ośmiornica się gotuje możemy zająć się robieniem sałatki. Rukole dokładnie myjemy można ją pokroić drobniej albo dać w całości, ogórka kroimy w kostkę, rzodkiewkę ścieramy na dużych oczkach, suszone pomidory kroimy w paski, wszystko solimy i doprawiamy pieprzem (całość można też pokropić cytryną).

Czosnek rozgniatamy i drobno kroimy, to samo robimy z drugą połową cebuli. Podsmażamy wszystko na oliwie z oliwek tak, by cebula lekko się zeszkliła.
 Świeże pomidorki obieramy i kroimy w kostkę, to samo robimy z suszonymi pomidorami.

Ugotowaną ośmiornicę trzeba trochę przestudzić i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie kroimy ja na średnie kawałki (macki, głowę i miejsce między nimi). Patelnie z cebulą i czosnkiem podgrzewamy, wrzucamy na nią pokrojoną ośmiornicę i dusimy ok.3min na dużym ogniu, następnie dodajemy nasze pokrojone pomidory, na koniec dolewamy 1/4 szklanki czerwonego wina, podkręcamy ogień i mieszamy aż wino wyparuje.

Ośmiornicę podajemy z sałatką. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz